با آغاز درگیریهای اخیر میان سایر گروههای تروریستی و تکفیری وابسته به القاعده با ارتش سوریه، دو شهر شیعهنشین نبل و الزهرا که سالها نماد مقاومت در برابر تجاوز و اشغال بودند، بار دیگر در مرکز بحران قرار گرفتند.
اهالی این شهرها که پیشتر در برابر حملات گروه تروریستی داعش نیز ایستادگی کرده بودند، اینبار نیز با تشکیل کمیتههای مردمی توانستند مانع از تصرف شهرهای خود شوند؛ اما پس از دستور ارتش سوریه برای تخلیه، مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند.
مسیرهای آوارگی
پس از تخلیه این شهرها، بخش قابل توجهی از آوارگان در مناطق مختلف پراکنده شدند. برخی از این مردم در منطقه السفیره واقع در حومه جنوبی حلب بهدلیل محاصره گرفتار شدهاند و تعدادی از مردم این دو شهر توانستند خود را به منطقه المزرعه واقع در شهر حمص و منطقه زینبیه در حومه دمشق برسانند.
برآوردها نشان میدهد که تاکنون حدود ۱۰ هزار نفر از آوارگان نبل و الزهرا به زینبیه رسیده و در ۶ نقطه مختلف این منطقه اسکان یافتهاند.
وضعیت اسکان در زینبیه
مراکزی همچون مصلی حرم حضرت زینب (سلاماللهعلیها)، حسینیه فاطمیه، حسینیه امیرالمؤمنین، حسینیه شاهد اول، حسینیه مسجد و حسینیه النیرزوی، از جمله مناطق محله زینبیه هستند که آوارگان در آن اسکان یافتهاند.
در میان این مراکز، مصلی حرم حضرت زینب (س) میزبان حدود سه هزار نفر از آوارگان است که با کمبود شدید امکانات اولیه روبهرو است.
شرایط در دیگر مراکز اسکان نیز تفاوت چندانی ندارد؛ کمبود مواد غذایی، دارو و سایر نیازهای فوری بهشدت احساس میشود و بحران انسانی عمیقی در این منطقه شکل گرفته است.
گروههای تروریستی از بامداد هفتم آذر ماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی از کشورها و ورود نیروهای تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده به مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.
در همین راستا، ژنرال «العماد عباس» وزیر دفاع سوریه پنجشنبه شب گفت که گروههای تکفیری از سوی برخی کشورها و طرفهای منطقهای و بینالمللی حمایت میشوند که به طور علنی از آنها از نظر نظامی و لجستیکی پشتیبانی میکنند.
این عملیات نظامی تروریستها علیه مواضع ارتش سوریه، توافق آتشبس منعقد شده در سال ۲۰۲۰ را نقض کرد زیرا این منطقه، مشمول توافقنامه «کاهش تنش» است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد و شامل مناطقی در ادلب، حومه حلب و بخشهایی از حماه و لاذقیه نیز میشود.
براساس توافق سال ۲۰۱۷ میلادی میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه، چهار منطقه امن در سوریه (کاهش تنش) ایجاد شد.
سه منطقه در سال ۲۰۱۸ میلادی به کنترل ارتش سوریه درآمد اما منطقه چهارم که استان ادلب در شمال غربی سوریه، بخشهایی از استانهای لاذقیه، حماه و حلب را در بر میگیرد، هنوز در دست گروههای تروریستی قرار دارد و گفته میشود که کنترل این منطقه بیشتر در اختیار گروه تروریستی تحریرالشام (جبهه النصره) است.
اواخر تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی، سران مسکو و استانبول در سوچی روسیه به توافقی دست یافتند که طی آن ترکیه وعده داد، بدون خون ریزی، تروریستهای مستقر در این منطقه را خارج یا خلع سلاح کند، اتفاقی که از دید ناظران، تا امروز رخ نداده است و تروریستها در این منطقه، هر از گاهی به نیروهای نظامی سوریه یا پایگاه روسیه در اطراف این منطقه حمله میکنند.
نظر شما